AVŞA

Marmara Denizi ortasında Kapıdağ Yarımadası'nın uzantısında oluşmuş adalar grubundan biri. Bir ismi Avşa, diğer ismi Türkeli, halk arasında ise Şarap Adası olarak ünlenmiş. İstanbul'a çok yakın olmasına rağmen İstanbul'dan çok farklı. Marmara'dan Çanakkale Boğazı'na kucak açmış. Ege havası var . Deniz suyu lezzetiyle Ege gibi tam karşınızda Kara Biga, arkanızda Tekirdağ, yanınızda Marmara Adası, elini uzatsanız Ekinlik, Koyun, Paşa Limanı, biraz ilerde Erdek. Marmara'nın yüzey suları genellikle az tuzlu olup ortalama binde 22 tuz oranındadır. 15-20 metrelik bir katmana sahip yüzey suları sıcaklığı 24 derece civarında seyrederken Ege'ye doğru yüzey, Karadeniz'e doğru dip akıntısı bulunur. Marmara Denizi'ni güneybatısında üç büyük ada olan Marmara, Avşa, Paşa Limanı ve dokuz küçük Ekinlik, Koyun, Mamali, Hasır, Pala, Fener, Asmalı, Paşa Limanı koyunda iki adacık görülür.

Avşa 20,62 km2 yüzölçümü ile çevresinde 33 km.lik yol bulunuyor. Adayı çevreleyen koylar arasında kuzeyde Değirmen, Mavikoy, Kambur Tarla, Çiftlik, Aleko, Küllü Yalı, Yiğitler, güneyde Aksa, Manastır, Beyaz Saray, Çınar, Kum Burnu, Altınkum, koy ve plajları yer alıyor. Arazi yapısı bakımından Ayit, granit, grays, kristalin, sist ve mermer egemen olup granit ve grano diyotrit anakayasından oluşan kumlu topraklar görülür.

İstanbul'a 65 mil uzaklıkta yer alan Avşa, dördüncü zamanın sonunda denizin yükselmesiyle diğer adalar gibi Kapıdağ Yarımadası'ndan ayrılmış.

En soğuk ayı Ocak'ta, en sıcak günleri Temmuz'da, en çok yağmuru Aralık ayında görüyor. Kizikoslu Diogenes, Propontis Marmara Adaları'ndan bahsederken OFİOUSA ile FİSİA"yı birbirinden ayırıyor. Pilinius bu adaya OPHİUSSA diyar diyor. Bizans tarihinde adanın ismi AFOUSİA olarak geçiyor. Toprak durumu yüzünden hiçbir zaman zengin olamamış ve bağımsız idareye kavuşamamış olan bu ada, tarihi akışına göre çevresinde hakim olan kuvvetlerin egemenliğine girmiştir. Ada Hıristiyan din adamları için sürgün yeri olarak kullanılmış. Ve GEDEON'un iddiasına göre ortaçağda boş kalmış.

İnanç Turizmine hizmet veren Yiğitler Köyünde bulunan Ali Dede Türbesi bulunmaktadır. Her yıl adanın yerli halkı ve ada dışından gelen yazlıkçılar tarafından özel günlerde ziyaret edilir. Avşa'ya gelen vatandaşlarımızın adaya gelipte yapmadıkları hiçbir şey yok gibidir. Denizin ve sahilin tüm güzelliğini yaşamış avşa bağlarında yetişen Ada Karası üzümlerinden yapılan dünyaca ünlü şaraplarımızdan yudumlarken gün batımını izlemiş tüm eğlence mekanlarını bir bir dolaşmış her koyda denize girmenin ve güneşlenmenin rahatlığını yaşamış denizimizden çıkan tüm mahsullerin tadına bakmış ve sonrasında mükemmel bir tatil yaşamanın keyfini yüzlerindeki gülümseme ile memnuniyetlerini bildirircesine yaşayarak adamızdan ayrılmışlardır.

Avşa nerede - Nasıl gidilir - Feribotlar

Avşa Ulaşım

Avşa bakmadan dönme - yapmadan dönme

Avşa cazibe merkezi

Avşa koyları ve ince kumlu plajları

Plaj cenneti

Avşa hakkında - bilinmesi gerekenler

Sık sorulan sorular

Kiraz Otel Odalar

Özellikle çocuklu ailelerin çok seveceğimiz bahçemizde, kahvaltı hizmetimizden yaralanabilirsiniz . Bir Türk kültürü olarak gördüğümüz kendi yemeğini kendin yap düşüncesini desteklediğimiz için tüm odalarımızda açık mutfak ve mutfak gereçleri bulunmaktadır .

Kiraz Apart

Avşa Merkezde 4 tarafı bahçe ve meyve ağaçları ile çevrili 4 katlı apart oteliniz . Sabah kahvaltı hizmeti konforlu geniş odalarımız ile siz tatilcilere en iyi hizmeti vermeyi amaç edindik .

At Gezintisi

Kiraz Otel bünyesinde 3 adet kısrak bir adet tay bulunmaktadır . Siz değerli müşterilerimize, uygun fiyatlara denizde ve uygun alanlarda at gezintisi sağlamaktayız .

Bisiklet Tutkunları

Avşa'ya gelipte bisiklet parkurlarında pedal çevirmeden olmaz . Gidilecek parkurlar için rehberlik hizmeti alabilirsiniz .